Bajen och Bayern

Namnförväxling

Ett vanligt missförstånd bland oinvigda är skillnaden mellan Bajen och Bayern.  Bajen är alltså smeknamnet för Hammarby IF. Bayern däremot, är den första delen av namnet på den tyska storklubben Bayern München. Genom åren har det funnits en del komiska förväxlingar namnen emellan. Dessutom finns det ett gammalt komiskt citat som journalisten Lasse Anrell använde i en av sina böcker med sportgrodor.

Citatet ser ut ungefär såhär; ’Jag håller bara på tre lag: Bajens A-lag, Bajens B-lag och Bayern München’. Det komiska, för den som inte ser det, är givetvis att det är ju egentligen bara två lag och inte tre. Kuriosa var det.

HammarbyFotboll

I övrigt är det inte speciellt mycket som de två klubbarna har gemensamt, förutom att man har välkända representationslag i fotboll. Hammarby är en av de tre stora fotbollsklubbarna och har som sagt funnits med länge. För några säsonger sedan åkte man ur Allsvenskan och kämpar nu febrilt för att avancera tillbaka dit. Publiken sviker åtminstone inte, det är alltid mycket folk på Söderstadion, som dock snart kommer att ersättas med den nybyggda Tele2-arena.

För Bayern München är det ganska omvända förutsättningar. Man har den kanske främsta spelartruppen i hela Europa och spelar för andra året i rad final i Uefa Champions League. I den tyska ligan är man mer eller mindre överlägsna och har i slutet av säsongen en målskillnad på 94-15 och endast en förlust på hela säsongen. Makalöst. Vill man se Bayern München så heter deras arena Allianz Arena och här kan du läsa om hur du på smidigast sätt kan åka dit och beskåda den tyska maskinen.