Downhill – utför och uppåt

downhill

Downhill, att cykla utför berg, är en sport vars popularitet hela tidens tycks öka i uppgående riktning. Downhill är en spännande och actionfylld cykelsport som på grund av olika svårighetsgrader på banorna faktiskt passar de allra flesta, och den är dessutom riktigt rolig att bevittna som åskådare.

På bara några år så har downhillen tagit ett stort steg framåt när det kommer till dess popularitet bland oss svenskar. De stora skidorterna som anlagt banor för cyklisterna att ta del av sommartid, ligger till stor del bakom denna utveckling, och får rättvis nog även ta del av frukten från denna ökade popularitet. Om vi exempelvis ser till vår största svenska skidort Åre, så har samhället som förr enbart blommade upp rejält vintertid, numera även mängder av turister på sommarhalvåret och håller sig därmed vid liv på ett helt annat sätt än förr i tiden.

Cyklingen

Downhill är en cykelsport där man gradvis kan öka svårighetsnivån, vilket gör att det passar en bred skara av utövare. Detta har medfört att man kan stöta på allt ifrån småbarn med sina föräldrar i backen, till de som sedan länge passerat 50. Självfallet måste man besitta viss kroppskontroll och balans, samt kunna cykla i största allmänhet innan man ger sig i kast med downhill, men utöver detta så passar det i stort sett vem som helst, så länge man är redo för att tackla utmaningen.

Utrustning

Den som ska cykla downhill har med allra största säkerhet redan nu insett att man behöver en cykel av en sådan typ att man klarar av att ta sig utför berget. Cyklar av denna sort kan antingen köpas och ägas privat, eller hyras. Cyklarna av denna typ är tåliga i största allmänhet och är dessutom heldämpade, vilket betyder att det både sitter dämpare på framgaffeln samt därbak, med någon utav flertalet olika konstruktioner.

Det är även som så att om man ramlar med sin cykel när man cyklar downhill så kan man självfallet skada sig en del, precis som du kan göra om du exempelvis åker skridskor på en friåkning för allmänheten i din lokala ishall, eller utför någon annan typ av sport där risker alltid finns med i ekvationen. Något som gör att man klarar sig betydligt bättre om oturen väl skulle vara framme är dock skydd. Det är med andra ord oerhört viktigt att du ser till att skaffa dig rätt sorts skyddande utrustning innan det bär av utför berget, eftersom det till och med kan rädda livhanken på dig om en extra farlig olycka skulle uppstå.