Hammarby IF – Mer än bara fotboll och Kenta

hammarby-med-globen-i-bakgrunden

När man hör ordet Hammarby inom sportsammanhang så går ofta tankarna till Hammarby Fotboll och dess supporters. Detta är kanske inte så konstigt eftersom fotboll är den största sporten, och eftersom det är en sån klassisk och djupt rotad fotbollsklubb i idrottssverige. Dessutom är fansen alltid högljudda och trogna och skapar i sin tur genom detta supporterskap en vilja för andra att vara med i gemenskapen. Och gemenskapen, det är den som är talande för Hammarby.

För samma fans som står och skriker lika idogt när det handlar om bandy, hockey och säkerligen även bowling, om det funnits bättre läktarmöjligheter. Hammarby är en klubb med gamla anor och grundades redan i slutet av 1800-talet, precis som främsta konkurrenterna Djurgårdens IF och AIK. Klubben har som sagt ett större antal undersektioner som går under namnet Hammarby IF samt sektionsnamnet. Bowlingklubben är ett sådant exempel.

Bowlingsektionen har varit verksam sedan 1938 då man startade sin verksamhet. Det dröjde dock ända tills 1972 innan man både hade dam- och herrverksamhet. Bara herrar var verksamma fram tills 1972. Idag har man ingen uttalad juniorverksamhet, men det innebär såklart inte att inte juniorer kan börja.

Om vi återgår till den trogna fansskaran som står bakom klubben så finns ett väldigt talande exempel på detta. Det handlar om ishockeysektionen. År 2008 när klubbens representationslag spelade i Hockeyallsvenskan, så var ekonomin så svajig att man sedermera också gick i konkurs.  Efter detta beslutade supportrar att i Hammarby IF Hockeys anda starta klubben Bajen Fans Hockey. Klubben var, och är fortfarande fristående från Hammarby IF, men har givetvis en när anknytning. Och i dagsläget ligger också en ansökan och väntar gällande medlemskap i Hammarby IF. Säsongen efter starten så började man om i den absolut lägsta divisionen (som man sedermera givetvis också vann). Detta visar att det inte alltid är framgång och medaljer som är det viktigaste. Klubben och gemenskapen är störst.

Här kommer ett exempel på hur det såg ut på bajenkvällen för ett par månader sedan 2013. Kan du avgöra om det är SM-final eller ett lag hemmahörande i en av landets lägre divisioner?