Hammarbys hjältar

I Stockholmsklubben Hammarby IF har det genom åren funnits en rad kända profiler inom en rad olika sporter.

Det som klubben är mest kända för är så klart fotbollen, som bildade en egen sektion inom föreningen 1915. Den mest prominente Hammarbyspelaren genom tiderna är troligtvis Lennart ”Nacka” Skoglund, vilken inledde sin karriär i klubben innan det var dags för proffslivet i Italien. När ”Nacka” återvände till Sverige i mitten på 1960-talet spelade han några säsonger i Hammarby innan karriären avslutades.

Andra kända spelare som också spelat i klubben inkluderar bland andra den tidigare landslagsmålvakten Ronnie Hellström, skyttekungen Billy Olsson, målvakten Lasse Eriksson samt Hans Eskilsson och Kennedy Bakircioglü.

Bandyn är nog faktiskt den sporten inom vilken Hammarby de senaste åren nått de största framgångarna. Efter att ha förlorat inte mindre än sex finaler under 2000-talet lyckades man till slut ta hem SM-guldet år 2010 och upprepade bedriften i våras. Stefan Erixon, Kalle Spjuth och Patrik Nilsson är några av de spelare som spelat i Hammarby.

På senare år har även Hammarby blivit ett lag att räkna med på handbollsplanen. Mellan åren 2006 och 2008 tog man hem tre raka SM-guld. Några kända spelare som representerat Hammarby är bland andra den legendariske Staffan Olsson, Tobias Karlsson och Lukas Karlsson.

Även på hockeyrinken har Hammarby haft en rad kända spelare i laget som exempelvis Rolf Ridderwall, Pelle Lindbergh, Johnny Oduya, bröderna Oscar och Calle Steen samt Mika Hannula.

Förutom fotboll, bandy, handboll och hockey har även Hammarby verksamhet inom en rad andra sporter som exempelvis bordtennis, bowling, boxning, innebandy, rodd, rugby och friidrott, där längdhopparen Michel Tornéus är verksam.