Med hjärta eller hjärna

Hammarbys idrottsförening inkluderar som bekant en lång rad av olika sektioner som bedriver verksamhet inom en lika lång rad olika idrotter. Men i ärlighetens namn så är klubbens ögonsten ändå fotbollen, det går inte att sticka under stolen med. Lika bekant är också att idrottsmässigt så har inte Hammarbys representationslag gjort några bra resultat de senaste åren – man degraderades till Superettan och där är man fortfarande kvar.

Att tippa med hjärta eller hjärna

Support med hjärtat

De flesta Bajensupportrar du skulle fråga inför match skulle med övertygad röst som svar på frågan om slutresultatet i matchen, att Hammarby givetvis kommer att ta hem tre poäng – även om oddsen talar emot en seger. Detta är givetvis inget unikt för just en supporter till Hammarby, utan är snarare en oskriven och outtalad regel att man som anhängare inte tippar emot sitt eget lag.

Frågan är väl hur smart detta är egentligen, logiskt sett. Ska man till exempel spela pengar på matchen eller matcher, då är ju frågan om det faktiskt är rimligt att konsekvent alltid spela på sitt eget lags vinst. Det säger förvisso sig självt att om ditt lag råkar heta Bayern München, ja då är det i allra högsta grad rimligt eftersom de de facto vinner i princip varje match de spelar. Men håller man då till exempel på Hammarby så är svaret inte lika självklart.

Något som är solklart är åtminstone att oavsett vilket lag som är ens eget, så är det alltid svårt att tippa emot. Det är lite som med kärlek, man handlar inte alltid utifrån logik, utan låter hjärtat bestämma. Föds man in i ett lag så kommer med sannolikhet detta lag att följa dig livet ut. Oftast i alla fall, det är fråga om en övertygelse och den övertygelsen kan vara svår att ändra på. Laget i ens hjärta är alltid med oavsett var man bor. Däremot kan man hålla på andra lag som Atlético Madrid när det kommer La Liga eller andra någon annan liga.