Söders bröder glöder åter

Hammarby Fotboll är ett av svensk fotbolls mest klassiska lag. Under otaliga säsonger i Allsvenskan har man med rivalerna från Stockholm skapat de främsta fotbollsfesterna vi kunnat uppleva här i Sverige. Men säsongen 2009 gick något snett.

Saknade ett övergripande mål

Det som gick snett var att laget inte längre höll måttet, passningsspel var närmast obefintligt, målproduktion, ja den var ännu sämre. Till sist så hände så det oundvikliga – Hammarby IF åkte ur Allsvenskan, degraderades till Superettan. Tanken hos många ”Bajare” var förmodligen att detta var ett ettårsföreteelse och att man året därpå, åter skulle ta klivet upp. Så blev det inte.

Istället har man harvat kvar i Superettan i fyra år, utan att egentligen ens ha varit nära att ta sig tillbaka. Den första säsongen placerade man sig precis mitt i Superettantabellen. Året därpå blev ännu värre, med ynka en poängs marginal så lyckades laget som bara tio år tidigare stod som svenska mästare, nätt och jämt klara sig från att behöva ställas inför ett kval där risken fanns att man skulle skickas ned i division 1. Drömmen om en snabb återkomst till Allsvenskan började bli alltmer avlägsen för, vad vi får förmoda, förtvivlade bajenfans, som trots motgångarna stått upp för laget.

Tränarlegendaren Nanne Bergstrand, som inför denna säsong kom att ta över Hammarby menar att man under dessa fyra år av kräftgång har berott på att man saknat ett övergripande sportsligt mål. Laget jagade i blindo efter att så snabbt som möjligt återvända till Allsvenskan och allt skulle då vara frid och fröjd. Men det saknades en långsiktighet i tänket och planeringen menar Bergstrand.

Utveckling utan stress

När Nanne tog över tränarrollen så gjorde han klart att det skulle arbetas långsiktigt. Han och sportchefen Mats Jingblad behövde få resurser och möjligheter att bygga ett lag som när det åter spelar i Allsvenskan, ska ha ett spel som också platsar där. Meningen är att undvika att bli ett jojo-lag, som Bergstrand själv uttrycker det, vilket syftar till att de lag som de senaste åren gått upp till Allsvenskan också har ramlat ur lika snabbt.

Något håller på att ske

Denna filosofi är inte direkt något som Hammarbytränaren är unik med, varken inom svensk idrott eller internationellt. Han behöver bara snegla mot Johanneshov och AIK Hockey, som efter att ha åkt ur SHL, nu använder sig av samma idé – det ska byggas om från grunden. Något som dock kanske är mer anmärkningsvärt är den skillnad som syns bara nu, under Bergstrands första säsong som tränare i klubben.

I skrivande stund så ligger Hammarby tillsammans med Ljungskile SK i toppen av tabellen och har på de första 19 matcherna gjort 41 mål medan man släppt in mindre än hälften så många. Att jämföra med fjolårssäsongen där man på de 30 matcher som innefattas en säsong, bara gjorde 34 mål totalt.

Förutom detta så är det också ett nästan overkligt drag kring laget. Till den senaste hemmamatchen mot ett annat av topplagen i Superettan, GIF Sundsvall, så såldes över 25 000 biljetter. Det ska då betänkas att vi snackar om en match i landets andradivision. Hammarby har de facto det bästa publiksnittet i hela landet, och då räknar vi även in alla klubbar i Allsvenskan.

Mycket tycks vara positivt i det grönvita lägret denna säsong, och man är utan tvivel en av favoriterna att ta över Brommapojkarnas plats i Allsvenskan till nästa år. Att det blir just Brommapojkarnas plats, är ingen vild gissning, vare sig du ser till spelbolagens odds, eller till den Allsvenska tabellen, där BP bara lyckats ta 9 poäng på 18 matcher och tycks därför vara hopplöst avhängda. Men för Söders bröder gäller det förstås inte att ropa hej ännu, för i skrivande stund återstår fortfarande 11 matcher av Superettan.