Sport och supporterskap

Sport är en stor del av mångas liv. Till att börja med har vi ju alla professionella spelare av alla världens olika sporter, men även de miljontals fans av spelarna och sporterna de utövar. Supporterskap är ett fenomen man hittar inom de flesta sporter idag, även om somliga hamnar i rampljuset oftare än andra.

Supporterskap har olika betydelse beroende på vem man frågar. För somliga är detta något som bara betyder att man håller på sitt favoritlag och ser till att se matcherna på tv när de spelas. Kanske man till och med tar sig ut och tittar på när de spelar en hemmamatch emellanåt.

För andra är det mer eller mindre en livsstil att vara supporter. Man är medlem i den officiella supporterklubben, skaffar säsongsbiljetter till alla hemmamatcher och följer dem ofta för att titta på bortamatcherna. Tillsammans med detta ser man också till att så mycket som möjligt man har på sig bär lagets namn. När man är med i klubben får man en helt ny gemenskap och chansen att åka och se laget spela bortamatcher över hela världen. Officiella supporterklubbar har tillgång till matchbiljetter och speciella platser på läktaren. Man behöver inte vara välbärgad för att se finalen på plats i utlandet, tack vare klubben går det att ordna paketresor som är billigare än om man ska åka ensam.

Många gånger är supporterskap något som börjar tidigt i livet, och ofta blir det så att man håller på samma lag som sina föräldrar, speciellt om de är seriösa supportrar av ett lag själva. Det är ju också väldigt vanligt att supporterskap är något som beror mycket på de geografiska förhållandena. Det är ju mycket lättare att hålla på och bli investerad i det lokala laget än något som ligger miltals bort.

Undantaget för detta är de som håller på lag som spelar i andra ligor. Exempelvis Premier League för fotboll eller NHL för hockey. Men det finns fortfarande källor som möjliggör supporterskap av dessa lag på samma sätt som ens lokala. Naturligtvis betyder ju det att man ser majoriteten av matcherna på tv, men det är också vanligt att folk åker iväg på resor för att se dem spela i finaler och liknande. Det är många i Sverige som även har ett engelskt favoritlag och det finns svenska supporterklubbar för de engelska lagen.