Superettan i fotboll

Allsvenskan är det man i folkmun, eller åtminstone i idrottsfolkets folkmun, brukar kalla för svensk fotbolls finrum. Tamburen till detta finrum är divisionen under, det som tidigare kallades för division 1 – Superettan. Superettan är som bekant Hammarby IF:s nuvarande tillhåll, även om man självklart aspirerar på att ta sig in i finrummet igen. För det är i finrummet som man har det som trevligast, både som fotbollsklubb och fotbollssupporter. 

Den delen som kanske är tråkigast för supportrarna när de fantastiska derbymatcherna uteblir. Känslan att det inte bara är en match som pågår, matchen på läktaren mellan de två supportergrupperna om vilka som kan supporta sitt lag bäst, är minst lika viktig som matchen nere på planen. Det gäller att ha den högsta ljudnivån, bästa ramsorna och framförallt det bästa tifot.

Rivalitet innebär en hatkärlek, hatet är uppenbart på grund av meningsskiljaktigheterna om vilket lag som är det bästa. Kärleken är väl något märkligt utformad, men den beror på den nämnda stämning som skapas under dessa matcher, och chansen att få ’visa dem’, visa rivalerna vilka som är bäst. Spelar lagen i olika serier så finns rivaliteten bara i teori och historia.

Både Allsvenskan och Superettan är redan i full gång och Hammarby har hittills hakat på i toppen av serien. I Allsvenskan har däremot den ena klassiska derbymotståndaren Djurgården inte inlett serien på något övertygande sätt. Kanske kan det bli så att kvalet till Allsvenskan senare i höst kan bli en kamp mellan de båda Stockholmslagen i ett för bajenfansen, efterlängtat derby. Blir du nu direkt sugen att själv förutspå samt lägga en slant på hur säsongerna, eller bara nästa match slutar, så kan du ta en titthos de spelbolag som finns online, där du kan oddsa och tjäna en slant om din förmåga att förutspå är god.